West Side story

Een medley met een aantal melodieën uit deze bijzondere musical waarvan de muziek werd gecomponeerd door Leonard Bernstein
(25 augustus 1918, Lawrence  Massachusetts  -14 oktober 1990  New York

 

De Broadway musical werd voor het eerst opgevoerd in 1957 en later verfilmd in 1961; een tweede verfilming verscheen in 2021 onder regie van Steven Spielberg.

Het verhaal is  moderne bewerking is van de Shakespeare-tragedie Romeo en Julia

 

Echter, voordat Bernstein met zijn muziek voor West Side Story aan de slag ging, waren andere componisten al gegrepen door Shakespeares legendarische verhaal. Tsjaikovski schreef een fantasie-ouverture voor orkest over de twee geliefden en Prokofjev vertaalde het verhaal naar een ballet.

 

Het uitgangspunt van beide films blijft hetzelfde:  West Side Story speelt zich af in het Manhattan van de jaren vijftig en volgt Tony, een voormalig lid van de Jets, een voornamelijk Iers-Amerikaanse straatbende onder leiding van Riff. De Jets koesteren een door racisme aangewakkerde wrok tegen de Sharks, een Puerto Ricaanse bende onder leiding van Bernardo. De strijd van de twee bendes om controle over de buurt loopt mis als Tony verliefd wordt op Maria, een jonge Puerto Ricaanse vrouw die toevallig de zus van Bernardo is.

 

Het grootste verschil tussen de versies uit 1961 en 2021 is misschien wel het karakter van Doc, die in het origineel een drogisterij runt die Tony bezoekt. In de remake speelt Rita Moreno Valentina, die het personage van Doc vervangt. Rita Moreno was een castlid in de originele film en speelde Anita. In tegenstelling tot Doc zingt Valentina ook "Somewhere", dat oorspronkelijk werd uitgevoerd door Tony.

Een mooie update van de remake van de originele film geeft Tony en Maria wat meer quality time samen. In het origineel bezoekt Tony Maria in de bruidswinkel waar ze werkt, waar ze een bruiloft naspelen en elkaar leren kennen. In de remake neemt Tony Maria mee naar een kerk op een date, waar ze 'One Hand, One Heart' zingen, waardoor hun kortstondige relatie wat meer diepgang krijgt.

 

Of je nu de voorkeur geeft aan het origineel, de remake of beide, West Side Story is duidelijk een klassieker waar je nog jaren van kunt genieten. Momenteel kun je West Side Story 2021 streamen op zowel HBO Max als Disney Plus, terwijl je het origineel op Hulu kunt streamen of bekijken op DVD.